7 Şubat 2019 Perşembe

WARMSHOWER NEDİR?

          Yeni bir yazıyla karşınızdayız. Sizlere bu sefer tüm dünyayı çevreleyen güzel bir topluluktan bahsedeceğiz. Tüm dünyada bisiklete gönül vermiş, bisikletle uzun turlar yapan insanların dayanışma sitesi “ warmshower” .  İngilizce olan bu ismin Türkçe anlamı: “ sıcak duş”. Sıcak bir duş; bisikleti ile uzun yollarda olan birinin en sevdiği şeylerden biridir. Sözcük anlamına değindikten sonra konunun özüne inelim o zaman...
          Tur hikayemizi paylaştığımız insanların birçoğunun en çok şaşırdığı konulardan biri de, tanımadığımız insanların evinde misafir olmamız. Birçoğu “couchsurfing” i daha önce duymuştu. Ancak çok az insan daha önce warmshower ın adını duymuştu. Öyle ki bisikletle uzun turlar yapmış olanlardan bile duymayan birçok gezgin vardı.
          Bu site, tam olarak tur bisikletçilerinin ya da onların hikayerini dinleyerek heyecanlanan insanların dayanışma sitesidir. Daha önce “couchsurfing “ i duyanlarınız vardır. Onlar için şunu söyleyebilirim; cf in tur bisikletçileri için olan versiyonudur. Daha taze, daha kar amacı gütmeyen, daha samimi halidir diyebiliriz.
          Daha önce bu tür bir sitenin hiç adını duymayanlar için biraz açıklayacağız. Evinde bisikletçileri ağırlamak isteyen, ya da turu boyunca başkalarına misafir olmak isteyenler sitede detaylı bir profil oluşturarak işe başlıyorlar. Girmeniz gereken bazı bilgiler aşağıda;
         
                    -Evinizin konumu
                    -Kaç kişiyi ağırlayabilirsiniz,
                    -Çamaşır yıkama konusu,
                    -Mutfak kullanımı,
                    -Araç desteği,
                    -Yatak durumunuz,
                    -Bildiğiniz diller,
                    -Kendinizi anlatan paragraf,
                    -En yakın bisikletçi,
                    -En yakın kamp alanı vs...


         Tüm bu bilgilerin sağlıklı bir şekilde girilmesi, hem sitenin işlevsel olmasını , hem de ev sahiplerinin ve misafirlerin gönül rahatlığıyla birbirlerine güven duymalarını sağlamaktadır. Profiliniz ne kadar açıklayıcı olursa uygun ev sahipleri ya da misafirlerle iletişim kurmanız o kadar kolaylaşır. Harita üzerinde tüm üyelerin yaklaşık konumlarını görüyorsunuz. Tur rotanızı belirledikten sonra rotanız üzerindeki üyelerle mesaj yoluyla iletişim kuruyorsunuz. Sonrası karşılıklı görüşme ve güzel bir deneyim. Evinizde birilerini ağırladıkça ya da birilerine misafir oldukça insanlar size değerlendirme ve yorumlar (feedback) yazıyor. Tabi ki bu değerlendirmelerin, kabul edilmenizde ya da ev sahibi olarak tercih edilmenizde katkısı büyük.
          Biz şimdiye kadar sadece bir misafir ağırlayabildik. İngiltereden yola çıkmış evine giden genç bir Rus öğrenciydi kendisi. Sanırım evimizin konumundan dolayı pek tercih edilmiyoruz. Turlarımızda ise 6 ev sahibine misafir olduk. Turlarımızın en güzel anıları ve en güzel tecrübeleri warmshower misafirliklerimiz sayesinde oldu diyebiliriz. Dünya üzerinde insanların din, dil ve ırk ayrımı olmaksızın ortak bir paydada buluşunca ne kadar yardımsever ve iyi olduklarını görmek bize tekrar insan sevgisi aşıladı. Çok güzel dostlar edindik. Çok yardım gördük. Yerli insanlardan bölgeyi ve kültürü öğrenmek, onlarla yol hikayelerinizi paylaşmak, onların hikayelerini dinlemek dünyanın daha güzel bir yer olmasına katkıda bulunuyor. Farklı coğrafyalardan insanlar birbirini tanıyor, önyargılar yok oluyor. Gerçekten güzel bir deneyim. Bunun yanın da maddi olarak da sizi çok rahatlatıyor. Güzel bir duş, hoş bir sohbet ve lezzetli bir yemek de cabası. (Tabi ki herkesin farklı deneyimleri olabilir. )
       
       Siz de dünyanın birçok bölgesinden yollara düşmüş tur bisikletçilerini evinizde ağırlamak isterseniz; ya da turunuz boyunca misafir olmak isterseniz, şiddetle tavsiye ederiz. Farklı kültürleri doğal sürecinde gözlemlersiniz. Ev sahibi olduğunuz da ise, ilginç yol hikayelerini dinleme şansınız olur.
        Site bağış da kabul ediyor. Eğer faydalı bulur ve destek olmak isterseniz bağış yapabilirsiniz. Sitenin iyileştirilmesi için çalışan ekip, bu bağışların nerede kullanıldığını açıklayan detaylı raporlar yayımlıyor.
          

             Sitede hem ev sahibi iken; hem de misafirken uymanız gereken genel kurallar detaylı bir şekilde belirtilmiş. Nadir de olsa, kötü deneyimler yaşayanlar ve bunları değerlendirmelerine yansıtanlar yok değil. Ayrıca sitenin forum bölümü de çok iyi çalışıyor. İnsanlar çok ilgili, turunuz boyunca merak ettiğiniz her konuya, hemen birileri cevap veriyor. Bölge ile ilgili, havaalanı prosedürleri ile ilgili ya da aklınıza gelebilecek her konuda foruma yazınca cevap alıyorsunuz. Facebook sayfası da mevcut. İnsanlar buradan da deneyimlerini ve sorularını duvarda paylaşarak bilgi alışverişi sağlayabiliyor.
          Sonuç olarak; biz bu topluluğun faydasını çok gördük. Çok güzel insanlarla tanıştık. Çok güzel akşam yemeği, kahve sohbetleri yaptık. Evlerinde kaldığımız insanlara, yanımızda taşıdığımız tarhana ve eriştemizden de pişirdik. (Bu arada tarhanaya hemen hemen hepsi bayıldı. ) Siz de siteye bir göz atıp, eğer isterseniz bu topluluğun bir parçası olabilirsiniz...
Zita ve Arpi - Budapeşte
          

        (Atladığımız merak edilen detaylar olabilir. Lütfen yorumlar kısmından ya da mail yoluyla ulaşın seve seve cevaplarız.)
         
Alpay Ailesi- Almanya
Würth Ailesi - İsviçre


1 yorum: