20 Temmuz 2014 Pazar

Karadenizi Nasıl Gezmeli

       Eminiz ki ; çoğunuz Karadenizi boydan boya gezmek, yeşile doymak , yaylalarda dolaşmak ve hatta bulutlara yukarıdan bakmak istiyordur. Muhteşem yayla fotoğraflarına bakıp, bozulmamış doğada kendini hayal etmeyen yoktur. Sümela Manastırını görüp de hayran olmayan varmıdır ki ...
       Bizde sizler gibi Karadeniz hayalimizi gerçekleştirmek için girişimlere başladığımızda ilk kararsızlığımız; bir tur şirketi ile mi , yoksa kendimiz mi gezmeliyiz  konusunda  oldu . Karadenizi gezip bu konuyu tecrübe etmiş bir çift olarak ; Karadeniz Gezisi planına başlamadan önce bizim gibi bu konuda kararsızlık yaşayan kişilere fikir vermek istedik. Biz tecrübe ve gözlemlerimize dayanarak her iki seçeneğinde artı ve eksilerini sunalım kararı sizlere bırakalım...
     
 Eğer ki turla gezmek isterseniz ; 

         İstanbul ve Ankara merkezli birçok tur seçeneği mevcut. Bu turlar 3- 4 gün veya 7-8 günlüktür. (7-8 günlük turlar önerilir.) . Uçaklı ve Uçaksız seçenekler mevcut . uçaklı olanlar tabi ki birazcık daha pahalı . Tanınmış birçok tur şirketinin yanında küçük çaplı ve daha az maliyetli birçok tur şirketi de mevcut , tabi ki ne kadar ekmek o kadar köfte prensibi bunlar içinde geçerli .  Konaklama yerleri ve yemeklerin verildiği yerler bakımından epey fark oluyor... 
         Bütün geziler için geçerli olan hususlar buralar için de geçerli ; tur şirketleri sizlere makul rotalar çizip, en klişeleşmiş yerlere(Uzungöl,Ayder,Sümela Manastırı vs. ) götürüp anlatıyorlar. Yemek yerleriniz ve konaklama yerleriniz ayarlanmış oluyor. Problem yaşayıp boğuşmuyorsunuz. Zaten tur şirketine razı oluyor ve kabulleniyorsunuz birçok şeyi . Bu şekilde anlatmaktansa madde madde gitmek konuyu daha derli toplu görmenizi sağlayacaktır ; 

                Artıları ;
  • Her şey sizin için planlanmış durumda (konaklama,yeme içme, gezi yerleri , ulaşım vs) siz yorulmuyorsunuz. 
  • Gezilip görülmesi gereken temel yerler görülüyor.
  • Problemlerle siz boğuşmuyorsunuz tur şirketi sorunları çözüyor (yer ,kötü hizmet, sağlık , ya da aksi giden herhangi birşey ...)
  • Araba kullanmıyorsunuz. 
  • Kalabalık bir grup oluşuğunuzdan farklı insanlar tanıyıp sohbet edebilirsiniz. 
  • Kötü sürpriz yaşama ve aksiliklerden dolayı gezinizin tamamen rezil olması ihtimali çok daha az.
               Eksiler ;
  • Gezi planlama zevkini tadamıyorsunuz. Gezi planlamak insana çok şey katıyor. Araştırma esnasında edinilen bilgiler kalıcı oluyor.
  • 40-50 kişilik gruplar halinde gezildiği için hoşunuza gitmeyen insanlarla da karşılaşabilir ve kalabalık olmanın dezavantajlarına maruz kalabilirsiniz.
  • Yemekler fabrikasyon gibi seri üretim olabilir,nede olsa büyük gruplar için çok sayıda hazırlanacak.
  • Çok hoşunuza giden bir yerde dilediğiniz kadar vakit geçiremezsiniz . Tur planı dışına çıkamazsınız . Bir bakıma bağımlısınız.
  • Yerel halkla fazla iletişime geçemezsiniz...

                            Eğer ki kendiniz gezmek isterseniz ; 
     turla gitmek istemediğinize göre şimdi karar aşamalarınız çoğalıyor demektir.Şimdi zahmetli ve bir o kadar zevkli planlama aşamasına hazır olun. Gittiğiniz zamanı da göz önüne alarak kalacak yerlerinizi ayırtıp ayırtmamaya karar vermelisiniz . Yaz aylarında gidiyorsanız mutlaka yer ayırtmalısınız , çünkü bölge Arap turistlerin ve yerli turistlerin akınına uğruyor. 
        Rota planlarken; temel yerleri atlamamak için mutlaka iyi bir tur şirketinin gezi planını internet sitesindeki tur ilanından inceleyin. Sorunları kafanıza takmayıp geride bırakın ve gezinize kaldığınız yerden devam edin ...; 
             
                  Artıları;
  • Bir kere özgürsünüz . Ne zaman ne yapacağınıza siz karar verirsiniz. Çeker arabayı kenara mangalı yakarsınız isterseniz...
  • Yerel halk gibi yaşayıp oranın ruhunu hissedebilirsiniz.
  • Yerel halkla sıcak ilişkiler kurup misafirleri gibi hissedebilirsiniz.
  • Diyelim ki bir yeri çok beğendiniz; gezi planınızı esnetebilirsiniz. Çok beğendiğiniz yere daha çok vakit ayırıp, beğenmediğiniz yerden kısabilirsiniz. 
  • Herkesin gitmediği yerlere gidebilir, bakir yerler keşfedebilirsiniz. Emin olun Karadeniz tur şirketlerinin gezdirdiğinin çok daha fazlası ( tabi ki istisna tur şirketleri var bahsedeceğiz.)
  • Amacınız sürekli yer görmek , turlamak olmayabilir. Çok beğendiğiniz bir yaylada yada Fırtına vadisinin kenarında bir pansiyonda 2-3 gün kalıp oraların havasını ve ruhunu tadabilir, küçük doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz..
  • Daha küçük ve henüz keşfedilmemiş şirin yerlerde çok lezzetli ve yöresel şeyler tadabilirsiniz.
  • Yöredeki aktivitelere katılabilirsiniz.
  • Gördüğünüz küçük bir şelalenin altında suya girebilirsiniz ... 
                  Eksileri;

  • Gezi planlamak zahmetli ve zordur..
  • Planlarınız tutmayabilir. Birçok sürpriz ve aksilik yaşayabilirsiniz.
  • Fiyatlar konusunda özellikle de konaklama, aynı standartları daha pahalıya yakalayabilirsiniz (ne de olsa tur şirketleri toplu anlaşmalar yapıyor ve daha ucuza hallediyor.)
  • önceden rezervasyon yaptırmadı iseniz yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz(özellikle Uzungöl ve Ayder )
  • Sürekli araç kullanmak yorucu olabilir .
  • Yolların düzgün olmadığı yerler de aracınıza zarar gelebilir. (Ama büyük sıkıntı olmuyor)
  • Güvenlik konusunda endişe yaratacak ıssız yerler var . 
  • Rehberlik hizmeti eksik kalıyor.
                     SONUÇ;
       Sonuç olarak; biz kendi aracımızla gezdik ve çok memnun kaldık. Biz daha çok ve daha bakir yer keşfetmek istedik , istediğimiz yerde daha çok vakit geçirmek istedik. Özgür olmak ta bizce önemli idi. Ancak merkezi bir yere gidip oradan araç kiralamakta mantıklı bir seçenek.
       Klasik tur şirketleri ile gezmek zahmetsiz ve sıradan geldi bize , oysaki geziyi planlamak ,araştırma yapmak çok zevkliydi. Farklı ve yeni yerler keşfetmek ve herkesin gittiği yerlerin yanında değişik yerleri de görmek anlatılmaz bir duygu diyebiliriz. Zahmete katlanmak pahasına butik yerlerde kalmak ve yemek emin olun çektiğiniz zahmete değer.
       Şimdiye kadar bahsettiklerimiz hep klasik tur şirketlerine dayanarak yapılmış tespitler idi. Biz oraya gittiğimizde Bukla /Oberj adında bir tur şirketi keşfettik ( Ayşe ARMAN ın Karaniz turuna katıldığı tur şirketi.) . Bu tur şirketi 10-15 kişilik gruplar halinde tur yapıyor . Karadenizin en bakir en güzel yerlerine de götürüyor .Ayderde çok güzel bir yerleri var orada konaklıyorsunuz ve çok güzel yaylalarda küçük doğa yürüyüşleri yaptırıyorlar. Herkese hitap eden tur şekilleri var (65 yaşındaki gezginlerden tutunda , Kaçkarlar'a buzul tırmanışı yapmak isteyenlere kadar). Ancak , sizi Trabzondan alıp yine Trabzona bırakıyorlar ... Oraya kadar ulaşım sizden.  
       Biz kendiniz gezmenizi öneriyoruz, ancak illaki tur olsun  , ben sıradan da olmak istemem, maddi sıkıntım da  yok ve herkesten farklı , daha güzel bir Karadeniz tatmak istiyorum  diyorsanız Bukla /Oberj i  incelemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz...(www.bukla.com)
        
        Bu yazımızda tur mu - kendin mi  yi inceledik. Ayrıntılı Karadeniz rotamızı ve tavsiyelerimizi de ayrıca yazacağız...   Herkese iyi geziler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder