5 Eylül 2014 Cuma

Andriake Antik Liman Kenti ( Demre - Antalya)

     
eski durumu
      Antalya'nın  Demre ilçesine geldiğinizde , Kekova, Batıkşehir , Üçağız,Kaleköy ve birbirinden güzel koylar için teknelerin kalktığı yat limanına mutlaka uğrarsınız. Şehir merkezinden batıya doğru Kaş yoluna devam ederseniz sizi yat limanına götürecek tabelaları görürsünüz. Yat limanı için kavşaktan ayrıldınız; yaklaşık 3 km sonra solunuzda sazlıklarla dolu bir bataklık görürsünüz; aslında burası bir çok kuş türünün göç yolu üzerindeki kuş cennetidir. Bu bataklığın tam karşı kıyılarına baktığınız da ise Andriake Liman Kentinin kalıntıları gözünüze çarpar. 
     Devamı....
  Bu yazıyı bir yıl önce yazmış olsaydık burada sadce yıkıntı şeklinde doğaya karışmış antik bir liman kentinden bahsedecektik. Halk tarafından bilinmeyen ,  yanlızca Çayağazı Limanına gidip gelirken görünen bir tarihi kalıntıdan ibaretti. Koyun ve keçilerin otladığı , nadiren de piknikçilerin mekanı., bazen de meraklı gençlerin turladığı bir yer ... 
kalıntılar arasında otlayan koyunlar



       
            Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü arkeolojik çalışmalar sonucu bu liman kenti yeniden can buluyor. Çalışmalarda sona yaklaşılmış. Burada açık ve kapalı alanlara sahip büyük bir Likya Medeniyetleri Müzesi açılması hedefleniyor. Yaklaşık beş yıldır yapılan kazı çalışmaları sonucu , su sarnıcı, kilise , hamam vb. bir çok yapı ortaya çıkarılmış. Müzenin kapalı alanı ise Roma döneminden kalan ve bölgenin ayakta kalmış en belirgin yapısı olan Hadrian granaryumu ( Tahıl Ambarı)  olacak. Bu yapı o döneme uygun olarak restore edilmeye çalışılmış.


     
       Bölgede oluşturulacak bu büyük müze hemen kuş cennetinin yanında bulunuyor. Kuş cennetindeki kuşları gözlemleyebilmek için gözlem kuleleri de inşa edilmiş . Ayrıca dönemi yansıtması amaçlanarak Likya dönemine uygun yapılmış bir gemi de Liman kentinin önüne konulmuş . 
      
       Çocukluğumuzun geçtiği bu yerlerde ki , değeri yıllarca bilinmeye bu kalıntılar aslında Likya Medeniyetinin önemli şehirlerinden Myra 'nın  limanı pozisyonunda. Bu gün yapılan çalışmalar bölge için umut verici , tabi ki butik turizm korunduğu sürece .... Aynı ilçenin Sülüklü plajına yapılan fabrika vari yıldızlı otel ve yapılacak oteller duyarlı insanları buraların geleceği konusunda endişelendiriyor...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder