20 Temmuz 2014 Pazar

Kar Şerbeti ( Karlama ) Gömbe' nin Kırmızısı

       Gömbe yaylası'ının eteklerinde kurulduğu Akdağlar'dan gelir Kırmızının hammaddesi.


       Gömbe ; Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı bir yayladır. Her ne kadar Kaş'a bağlı olsa da çevredeki sahil ilçelerden insanlar yazın yaylalamaya çıkarlar.  Kaş'a  90 km. dir.
        Gömbe hakkında ki kısa bilgiden sonra gelelim asıl konumuza, olurda birgün Gömbe' ye yolunuz düşerse ; merkez çeşmenin yanındaki dondurmacılar hemen dikkatinizi çekecektir. Hele ki Panayır zamanına denk gelirseniz zaten kalabalığı merak edersiniz. Mutlaka dondurmacılara oturup "Kırmızı" isteyin . Peki nedir bu Kırmızı.  "Karlama" diye bilinir genelde , " kar şerbeti " diyen de var , ama yöre halkı artık dondurmacılara gidince "kırmızı " diyor hemen anlaşıyorlar.
        Bu müthiş lezzetin hammaddesi, Akdağlardan geliyor. Akdağların belli bölgeleri kışın yağan karı öyle bir koruyor ki yazın dahi erimiyor. Önceden hazırlanmış kuyulara (etrafı taş ve samanla örülü) dolan kar yazın kullanılmak üzere katır ve eşeklere yüklenip , çuvallarla Gömbeye getiriliyor.  Karşerbeti işte böyle yapılıyor. Pekmez ile karıştırılıp yapılan farklı türleride var ama kırmızı bir başka .... Afiyet Olsun.
   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder