10 Ocak 2015 Cumartesi

JOAN MİRO- SSM( SAKIP SABANCI MÜZESİ)


    

     Bu yağmurlu, karlı havalarda ne yapılır diye düşünüyorsanız 
 size önerim Sakıp Sabancı Müzersi'ne gidin derim. geçen sene Anish Kapoor ile İstanbulluları buluşturan müze bu sene Joan Miro'nun eşsiz eserlerine ev sahipliği yapıyor.

    Bu hafta sonu gitme fırsatı bulduğum SSM' nde Joan Miro'nun eserlerine yakından bakma fırsatı buldum. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar;  farklı boyutlar ve figürlerle anlatılan bu sergide, renkler sanatçının kendini ifade ediş tarzını ortaya koyuyor.
   
Eğer siz de Joan Miro ve eserleri hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız 
23 Eylül 2014 - 1 Şubat 2015 tarihleri arasında mutlaka SSM 'ye ugrayın. Rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ederim. Fotoğraf çekmek yasak değil, flashsız olmak şartıyla tabiki de... Ben fikir sahibi olmanız için bir kaç resmini paylaşıyorum. Görmek isteyenler için daha fazlası müzede. Sanatçının hayatı hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Vikipediden alıntıdır.



Vikipedi, özgür ansiklopedi

Joan Mirò
Portrait of Joan Miro, Barcelona 1935 June 13.jpg
AdıJoan Mirò Ferra
Doğumu20 Nisan1893
Barcelona,İspanya
Ölümü25 Aralık1983
AlanıRessamHeykeltıraş
AkımıSürrealizm
Joan Miró Ferra (d. 20 Nisan 1893 - ö. 25 Aralık 1983), Katalan ressam ve heykeltıraş.
Joan Miró Ferra, 1893'te İspanyaBarselona'da dünyaya geldi. 14 yaşında Barselona'da La Lonja’s Escuela Superior de Artes Industriales y Bellas Artes (Güzel 1912-1915 yılları arasında Barselona'daki Francesc Galí’s Escola d’Art isimli sanat okuluna devam etti. Galeri sahibiolan José Dalmau'nun teşvikiyle ilk sergisini Barselona'da 1918 yılında açtı. Sanatlar ve Endüstriyel Sanatlar Okulu)'na katıldı. 3 yıllık sanat eğitimi sonrasında, burada memur olarak göreve başladı. Daha sonra sanat çalışmalarına devam edebilmek için bu görevi bıraktı ve 
1920 yılında Paris gezisi sırasında Pablo Picasso ile tanıştı. Bundan sonra Miro zamanının yarısını Paris'te geçirmeye başladı ve burada tanıştığı Max JacobPierre Reverdy, ve Tristan Tzara ile Dada hareketine katıldı. Paris'teki ilk sergisi 1925'te Galeri Pierre'de büyük bir surrealist hareket olarak yankı buldu.

Dona i Ocell (Kadın ve Kuş), Miro'nun Barselona'daki bir eseri
1936'da iç savaş sebebiyle İspanya'yı terk etmek zorunda kaldı, 1941'de geri döndü. Aynı yıl New YorkThe Museum of Modern Arts'da ilk büyük retrospektif sergisini açtı. Miro, Josep Lloerns y Artigas'la birlikte seramik çalışmalarına başladı bununla beraber baskı alanına da ilgi gösterdi. 1954-1958 yılları arasını bu iki konuya konsantre olarak geçirdi. 1954'dekiVenedik Bienali'nde grafik dalında büyük ödüle layık görüldü ve çalışması bir sonraki yıl Kassel'de yapılan ilk Documanta Fuar'ına dahil edildi. 1958'de Paris UNESCO Binası'ndaki eseri ile Uluslararası Guggenheim Ödülünü aldı. Sonraki yıl tekrar resim yapmaya başladı, 1960 yılında heykeltıraşlığa başladı. Miro'nun retrospektifleri, Paris, Musée National d’Art Moderne ve Grand Palais'de yer aldı.
Miro, 25 Aralık 1983'te İspanya'nın Palma de Mallorca şehrinde hayata gözlerini kapadı.

1 yorum:

  1. Bu güzel sergi hakkında bizlere ön bilgilendirme yaptığın için çok teşekkürler :))))

    YanıtlaSil